Målartips och råd

Man målar med Auson rödtjära

Att måla med trätjära är en annorlunda upplevelse än att måla med alkyd- eller akrylatfärger. Trätjäran är en produkt från skogen och framställs genom torrdestillering av trä, framför allt tall.

En ren naturprodukt
Eftersom trätjära är en naturprodukt kan den skifta något i utseende mellan olika produktioner. Har du flera burkar bör du därför blanda den mängd som beräknas till ytan som ska tjäras. På så vis får du samma färgton på hela träytan. Torktiden kan också variera och är beroende av väder och vind. Använd balsamterpentin som lösningsmedel för att göra färgerna tunnare och för att framhäva till träkänslan ännu bättre (ej till Tjärvitriol som redan innehåller balsamterpentin).

Istället för slamfärg
De pigmenterade trätjärorna är perfekta färger till din husfasad, men även till plank, sjöbodar och staket. Material som är gjort av trä helt enkelt. Du kan måla med trätjära på såväl ohyvlat som hyvlat trä. På hyvlat trä krävs det dock mer balsamterpentin för att underlätta inträngningen i träet. Dessutom går det utmärkt att måla om träfasader som tidigare har behandlats med traditionell slamfärg. Trätjärorna tränger djupt in i träet, till skillnad från slamfärgerna, och skyddar träet mot exempelvis mögel. Trästrukturen framträder och ytan åldras på ett vackert sätt.

Tjärdoft som avtar med tiden
Trätjära har en karakteristisk doft som dröjer sig kvar i cirka en månad efter målningen. Men redan efter några dagar avtar den rejält.

Långa målningsintervall
Vi rekommenderar att du målar igen efter 5-10 år. Att tidsspannet är så stort beror bland annat på väder och vind, kvaliteten på träytan och var du bor. Har träet påväxt av alger eller mögel är det viktigt att tvätta träytan igen, annars räcker det med att borsta bort smuts och damm. Sedan är det bara att måla.

 

Våra bästa målartips

 

röd bock Måla gärna vid varm väderlek, minst 10 grader. 

röd bock Var noga med att tvätta bort alger och mögel och se till att träet är torrt.

röd bock Rör om i burken noga innan du börjar måla och flera gånger under målningen.

röd bock Använd en bred pensel (t.ex. 70-100 mm).

röd bock Måla klart hela ytan för att undvika nyansskillnader. 

röd bock Måla minst två gånger för att få bäst färgton och vattenskydd

 

Målarguide

Kolla in vår målningsguide nedan eller ladda ner den här: Målningsguide