Nyhetsarkiv

Bastu behandlad med Tjärvitriol

Bastu behandlad med Tjärvitriol

Det finns många regler för hur man bör bygga en bastu, hur den bör utformas och vilka material som bör användas. Vi ville testa om vi kunde gå ifrån det och hitta vår egen väg. Det säger Fredrik Garpenfeldt som har ritat och byggt sin egen bastu vid familjens sommarstuga utanför Kungsbacka.

Idén att bygga en bastu växte fram då mer och mer tid tillbringades i sommarstugan även under vintertid. Fredrik som är arkitekt till yrket har gjort ritningarna till bastun och har med hjälp av sin far även byggt den. – Jag har mest jobbat med storskaliga projekt, och som arkitekt är man ju väldigt frånkopplad från själva bygget. Det känns kul att göra något eget från början till slut och tampas med alla problem som kan dyka upp under byggets gång säger Fredrik.

Materialen som har använts har inte varit de traditionella material som rekommenderas av experterna. Med en tight budget var siktet istället inställt på att hitta billigare alternativ. – Det står massor om projekt där experter valt robusta material och byggt en lyxig bastu. Vi ville vara en motpol till allt det. Vi ville testa om vi kunde gå ifrån det och hitta vår egen väg. Vad händer om vi skiter i vad man bör göra och istället gör som vi tycker passar?

På väggarna inne i bastun har Fredrik använt en egenkomponerad färg bestående av trälim som blandades ut med vitt pigment och vatten. Eftersom furu inne i bastun kan gulna efter ett tag rekommenderas en speciell färg som kostar runt 400 kr/lit. Men med den egenkomponerade färgen hamnade kostnaden istället på 30-40 kr/liter.

Utsidan har behandlats med Tjärvitriol för att få en stilren naturnära fasad. Fredrik har tidigare varit inne på att använda trätjära på grund av träskyddet. – Vi gillade järnvitriollooken, men så såg vi att den här produkten fanns, det blev ju en perfekt kombination. Det är något med tjärdoften i kombination med en bastu. Det tillför något en plastfärg inte kan göra, tar det till en annan dimension, tillbaka till naturen.

Fredriks råd till de som vill bygga sin egen bastu är att försöka hitta en personlig prägel på bygget. Istället för att helt och hållet utgå från en färdig ritning kan man tänka några steg längre och låta sina egna preferenser styra. – T.ex. kanske man har en jättefin utsikt åt ett håll, justera då så att du får ett fönster åt det hållet trots att det inte står så i instruktionen. Det går att hitta sin egen väg och se bortom alla expertråd om hur det borde vara.

Material som användes vid bygget:

-Ytterväggar: slätspont, gran, 45*145mm
-Innerväggar och innertak: råspont
-Lavar: glespanel, gran
-Ytbehandling inne: förtunnat trälim med vitt pigment
-Yttertak: papp
-Fönster: planhyvlad furulist
-Väggskydd, kamin: fibercementskiva
-Kamin: Harvia vedkamin

Läs mer om Tjärvitriol här

Bifogade filer