Nyhetsarkiv

Auson Tjärvitriol lanseras i mindre storlek

Auson Tjärvitriol lanseras i mindre storlek

Naturprodukten Auson Tjärvitriol har snabbt blivit en populär produkt bland arkitekter och konsumenter som efterfrågar en stilren grå kulör till moderna trähus och byggnader. Nu utökar Auson sortimentet med en 1-liters förpackning som komplement till 3 liter och 10 liter. Målet är att Auson Tjärvitriol även ska användas på mindre renoveringsprojekt som exempelvis pallkragar, friggebodar, staket och altanbyggen.

– Naturnära färger, möbler och inredningsdetaljer är oerhört populärt i våra hem idag. Och det gäller även materialen vi använder vid husbyggen och renovering. Tjärvitriolen är tillverkad av ämnen som finns naturligt i skogen, vilket gör att man tillför ämnen som träet faktiskt behöver och som skyddar mot regn och fukt. Genom ett bredare storlekssortiment hoppas vi nu nå fler konsumenter som tycker om att fixa och greja i hemmet och i trädgården, säger Per Udesen, delägare på Auson.

Auson Tjärvitriol lanserades våren 2014 och har blivit en av företagets storsäljare inom segmentet tjärprodukter. Tjäran framställs genom torrdestillering av trä, framför allt tall. Som lösningsmedel används balsamterpentin som också utvinns ur trä. Genom att tillföra naturliga ämnen som trädet själv använder mot angrepp får materialet ett effektivt träskydd mot allt som kan förstöra träytan.

– Trätjära är verkligen en produkt som ligger i tiden, både när det gäller den fina naturnära kulören och hur den har tillverkats. Dessutom råder det ett stort intresse kring det här med att fixa och renovera hemma vilket ökar efterfrågan på bra och hållbara material, säger arkitekten Karin Wingårdh på Wingårdh Arkitektkontor.

Auson Tjärvitriol finns representerad hos välsorterade färg- och bygghandlare runt om i Sverige.

Priser: 1 liter cirka 190 kr, 3 liter cirka 470 kr och 10 liter cirka 1400 kr.

KORTFAKTA AUSON TJÄRVITRIOL

– Baserad på ämnen som har bildats naturligt i skogen och framställs genom torrdestillering av trä, framförallt tall.

– Kan användas på trä som tidigare har behandlats med järnvitriol samt på obehandlat eller tidigare tjärat trä.

– Efterlämnar en vacker trästruktur med en stilren grå ton som passar moderna hus och träbyggnader.

– Effektivt träskydd genom att träytan får en djupverkande impregnering som hindrar fukt från att tränga in i träet samtidigt som det får andas. Skyddar träet från att torka ut och spricka.

Läs mer om Auson Tjärvitriol