Målartips och råd

Att måla med trätjära är en annorlunda upplevelse än att måla med alkyd- eller akrylatfärger. Trätjäran är en produkt från skogen och framställs genom torrdestillering av trä, framför allt tall.

En ren naturprodukt

Eftersom trätjära är en naturprodukt kan den skifta något i utseende mellan olika produktioner. Har du burkar med olika tillverkningsnummer bör du blanda dessa med varandra för att på så vis få samma färgton på hela ytan. Torktiden varierar beroende på hur tjockt det är målat, hur väl virket suger och på väderlek. Tjärfärgen är klar att användas på ohyvlat virke, hyvlat virke spädes enligt burkens instruktioner med ca 10-20 % balsamterpentin ytterligare. Huvudregeln är att tjärfärgen ska spädas så mycket att den lätt kan strykas ut med pensel i tunna lager. Tjärvitriolen innehåller redan balsamterpentin och skall inte spädas.

Istället för slamfärg
De pigmenterade trätjärorna är perfekta färger till din husfasad, men även till plank, sjöbodar och staket. Material som är gjort av trä helt enkelt. Du kan måla med trätjära på såväl ohyvlat som hyvlat trä. På hyvlat trä krävs det dock mer balsamterpentin för att underlätta inträngningen i träet. Dessutom går det utmärkt att måla om träfasader som tidigare har behandlats med traditionell slamfärg. Trätjärorna tränger djupt in i träet, till skillnad från slamfärgerna, och skyddar träet mot exempelvis mögel. Trästrukturen framträder och ytan åldras på ett vackert sätt.

Tjärdoft som avtar med tiden
Trätjära har en karakteristisk doft som dröjer sig kvar i cirka en månad efter målningen. Men redan efter några dagar avtar den rejält.

Långa målningsintervall
Vi rekommenderar att du målar igen efter 5-10 år. Att tidsspannet är så stort beror bland annat på väder och vind, kvaliteten på träytan och var du bor. Har träet påväxt av alger eller mögel är det viktigt att tvätta träytan igen, annars räcker det med att borsta bort smuts och damm. Sedan är det bara att måla.

Våra bästa målartips

  •  Måla gärna vid varm väderlek, minst 10 grader.
  • Var noga med att tvätta bort alger och mögel och se till att träet är torrt.
  • Rör om i burken noga innan du börjar måla och flera gånger under målningen.
  • Använd en bred pensel (t.ex. 70-100 mm).
  • Måla klart hela ytan för att undvika nyansskillnader.
  • Måla minst två gånger för att få bäst färgton och vattenskydd

Målarguide

Kolla in vår målningsguide nedan eller ladda ner den här: Målningsguide